Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Karantän

Vad gäller om en anställd inte kan återgå i arbete p g a karantän i annat land?
Om detta inträffar i samband med en semesterresa har den anställde inte rätt till lön under frånvaron. Givetvis kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om att arbetet utförs på distans (om det är möjligt). Andra lösningar kan vara att fler semesterdagar tas ut, alternativ komptid och liknande.

Om resan är en tjänsteresa bedöms den anställde ha rätt till betald frånvaro och även här kan arbete krävas så långt det är möjligt.

Kan arbetsgivaren bestämma om karantän och arbete hemifrån hur som helst?
Många arbetsgivare väljer att låta medarbetare, som har den möjligheten och som vistats i högriskområden, att arbeta hemifrån i frivillig karantän under 14 dagar efter hemkomsten.

Att kräva att en medarbetare arbetar hemifrån, eller försätter sig i karantän, kan alltså vara befogat i dessa tider och faller under arbetsledningsrätten att tillfällig omplacering till andra arbetsuppgifter eller en annan arbetsplats i syfte att skydda övriga medarbetare. Dialog bör dock tas med facklig organisation om åtgärden.

Vad gäller för dem som inte kan utföra arbete från hemmet, men som ändå bedöms behöva vara i karantän? Vem betalar?
Om den anställdes arbetsuppgifter inte går att utföras från hemmet bör den anställde uppmanas att vara hemma med betald lön om arbetsgivaren bedömer det som nödvändigt. Arbetsgivaren kan till viss mån omfördela arbete och därmed göra en tillfällig omplacering av lämpliga arbetsuppgifter. Så långt det är möjligt ska alltså arbete utföras på distans och lön utbetalas av arbetsgivaren.

Kan en anställd kräva att få arbeta hemifrån?
Nej, det är alltid arbetsgivaren som bestämmer om det är möjligt att arbeta på distans. Däremot är det många arbetsgivare som nu uppmuntrar de som kan att arbeta hemifrån.

Kan arbetsgivaren tvinga en anställd att sjukskriva sig vid en hemkarantän?
Nej, en arbetsgivare kan inte tvinga en medarbetare till sjukskrivning. Det är en arbetstagares rättighet att vara ledig vid nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom och inte en skyldighet. Arbetsgivaren kan bara uppmana den som verkar sjuk att sjukanmäla sig alternativt att arbeta på distans med bibehållen lön.

Är det möjligt att återkalla en anställds semester?
Huvudregeln är att varken arbetsgivaren eller den anställde ensidigt kan återkalla en beviljad semester, varken en planerad eller pågående. Det kan dock finnas situationer där arbetsgivaren bedömer att de måste dra tillbaka en beviljad semester, t ex på grund av personalbrist eller att den anställde har en sådan befattning som gör att man måste bryta och vara på arbetsplatsen. I dessa fall handlar det om att ersätta den anställde med en form av skadestånd.

Skulle arbetsgivaren återkalla en semester får man vara beredd att betala skadestånd till den anställde. Det vanligaste är ett ekonomiskt skadestånd som täcker eventuella kostnader som den anställde går miste om, t ex bokad resa, flyg och tåg. I vissa fall kan även ett allmänt skadestånd bli aktuellt.

Nu avråds dock alla att åka generellt, men detta kan alltså gäller även resor inom Sverige.