Medbestämmandelagen är den övergripande lagen inom arbetsrätten. Där regleras bland annat föreningsfrihet, förhandlingsrätten och hur processer ska drivas. Den reglerar hur mycket inflytande i företagen som de anställda har rätt till.
Lagstiftaren menar att arbetstagarnas medbestämmande ska vara en naturlig del i företagens beslutsprocesser. Hur blir den det? När är det dags att påkalla förhandling? Vad behöver vi förhandla om och med vem? Vi går igenom hela processen från information till förhandling och slutligt avgörande i Arbetsdomstolen.
Syfte
Syftet med den här utbildningen är att du som kursdeltagare ska lära dig hur du kan arbeta med MBL i praktiken.
Utbildningens mål är att deltagarna efter utbildningen ska veta:
- När information ska delges fackföreningarna
- När förhandling ska påkallas
- Vad en förhandlingsframställan bör innehålla
- Vad ett förhandlingsprotokoll bör innehålla
- Vilka frågor som ska förhandlas
- Hur förhandlingsprocessen går till
- Vad ni kan göra om ni inte blir överens
- Vilka blir påföljderna om du inte uppfyller lagens krav
Hur når vi kursens mål?
Vi kommer att gå igenom några vanligt förekommande ärenden och följa hela processen så du vet hur du bör agera. Ex vid uppsägning, omorganisation och anlitande av entreprenör. Vi utgår ifrån lagstiftarens syfte med lagen och hur Arbetsdomstolen tolkat lagen.
Dina frågor är inte bara välkomna utan en förutsättning för lärande. Dela med dig av dina erfarenheter. Vi kör ingen kurs med fler än 20 deltagare för att lämna utrymme till alla att ställa frågor och vara delaktiga. Vi går igenom dokument och mallar som du kan använda som stöd i ditt arbete.
Rabatterbjudande
Anmäl er senast 2018-11-20 och få 1 000 kr i rabatt per person.