Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Bostadsrättsföreningens samtycke

Det är vanligt förekommande att bostadsrättsförenings samtycke krävs och då bör du ansöka inför att hyresperioden ska påbörjas. Att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand utan något tillstånd från din bostadsrättsförening är riskabelt då det kan vara grund för att bostadsrätten anses förverkad.

Ansökan - Andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Bostadsrättslag (1991:614) reglerar frågor om bostadsrätter och stadgar i 7 kap 10§ 2 stycket:

Samtycke behövs dock inte,

 1. om en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning enligt 8 kap. av en juridisk person som hade panträtt i bostadsrätten och som inte antagits till medlem i föreningen, eller
 2. om lägenheten är avsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller ett landsting.

Ändring av Hyresnämnden

I 7 kap 11 § behandlas frågan om bostadsrättsföreningens styrelse vägrar en andrahandsuthyrning. Då finns möjligheten att få det beslutet ändrat av Hyresnämnden och det kan gälla innehavare till bostadsrättslägenhet som kan vara både fysisk (enskild människa) och juridisk person (organisation eller bolag som har rättskapacitet).

Branschorgan som Fastighetsägarna rekommenderar att uthyrningstiden regleras med en fullmakt med person som bostadsrättsföreningen kan ta kontakt med och som kan handla för innehavarens räkning om något händer med bostadsrätten eller huset.

Fullmakt - Enkel

Bostadsrättshavare ansvarar för bostadsrätten i förhållande till bostadsrättsföreningen. Detta gäller även under andrahandsuthyrning. Ett vanligt förfarande är därför att noga kontrollera kommande andrahandshyresgäst. Man kan göra egna kontroller t.ex. genom att göra en kreditprövning på hyresgästen och begära att få referenser.

Andrahandsuthyrning möblerad lägenhet

Avtalet avser bland annat att skydda bostadsrättslägenheten från skador, reglera frågan om besittningsskydd, ansvarsreglera hyresgäst att väl vårda bostaden och innehåller särskild förteckning över vilka möbler och inventarier som ska hyras ut.

Lämpligt är att även bifoga en Inventarielista till avtalet.

Hyresavtal – Andrahandsuthyrning möblerad lägenhet

Inventarielista