Fullmakt är en till tredje man riktad förklaring av en person (benämnd huvudman eller fullmaktsgivare) där denne tar på sig följderna av de rättshandlingar som en annan person (benämnd fullmäktig) på hans vägnar företar.
Fullmaktens gränser utgörs av fullmäktigens befogenhet (vad han har rätt att göra respektive får göra enligt fullmaktsgivaren) och hans behörighet (vad han har rätt att göra respektive kan göra enligt fullmakten).
Den fullmäktige är skyldig att följa huvudmannens begäran om återkallelse.
Det förekommer ett antal olika typer av fullmakter och i Dokument Bas finns för närvarande följande representerade i mappen ”Fullmakter”:
Bankfullmakt - Förenklad
Bankfullmakt - Omfattande
Fullmakt - Dödsbo
Fullmakt - Enkel
Fullmakt - Försäljning fastighet
Fullmakt - Köp fastighet
Generalfullmakt
Rättegångsfullmakt
Återkallelse av Fullmakt
Reglerna om förhållandet mellan fullmaktsgivaren och fullmäktigen behandlas i juridiken inom det som kallas sysslomannarätt. Dessa regler har mycket gamla anor, 18 kap Handelsbalk (1736:0123 2), som var det förekommande fullmaktskapitlet innan avtalslagen trädde i kraft 1915.
Fullmäktigen har, till skillnad från ett bud, en självständig förmåga att sluta avtal för huvudmannen (fullmaktsgivaren). En fullmäktige har makten att ingå avtal och sluta avtalet i fullmaktgivarens namn å hans vägnar.
Denna guide behandlar endast reglerna om fullmakt och inte andra sysslomän.