Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Inledning

Om reglerna om lokalhyra

Förutom lagreglering i hyreslagen i Jordabalk (979:994) 12 kap. är reglerna om lokalhyra till stor del dispositiva, vilket innebär att parterna kan komma överens om en annan reglering i hyresavtalet än vad jordabalken stadgar. Detta ger utrymme för en särskild anpassning av hyresavtalet, parterna emellan, utifrån vad lokalen ska användas för.

När hyresvillkoren ska prövas vid lokalhyra sägs avtalet upp. Hyresvärd respektive hyresgäst har att iaktta olika formkrav vid uppsägning som rör lokal. Dessutom har parterna olika skyldigheter i förfarandet som rör uppsägning på grund av villkorsändring.

Ett hyresavtal för lokal ska för större rättssäkerhet vara skriftligt men ett muntligt avtal gäller och avtalet löper vanligen en bestämd tid. Hyresavtal för längre tid än nio månader förlängs automatiskt om det inte sägs upp.

Hyresnämnden kan godkänna överlåtelse av hyresavtal av butik eller annan lokal till annan hyresgäst vid övertag av rörelse.

Hur bestäms hyran?

I första hand är det reglerna om marknadshyra som styr. Hyran kan också utgå utifrån lokalens rörelseintäkter eller genom indexklausul i konsumentprisindex.