Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Om arbetsgivaren vill avbryta provanställningen

Om arbetsgivaren inte vill att en provanställning ska övergå till en tillsvidareanställning, eller vill avbryta provanställningen i förtid, ska besked (underrättelse) om detta lämnas till medarbetaren två veckor före, eller senast vid prövotidens utgång. Görs inte det, övergår provanställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.

Finns det kollektivavtal kan andra regler gälla.

Man har alltså som arbetsgivare ändå rätt att ge besked fram till sista dagen för provanställningen. En vanlig missuppfattning är att det är för sent att meddela kortare tid än två veckor innan provanställningen går ut. Det som i praktiken då händer är att arbetsgivaren kan bli skyldig att betala ett ekonomiskt skadestånd, motsvarande två veckors lön, till den anställde istället.

En provanställning kan avslutas utan formell orsak och behöver således inte motiveras. Däremot får de faktiska skälen inte vara utifrån en diskriminerande grund, då kan det bli föremål för skadestånd. Själva uppsägningen, eller avbrytandet av provanställningen, kan dock inte ogiltigförklaras.

Den skriftliga underrättelsen ska överlämnas minst två veckor innan anställningen ska upphöra. Den anställde ska underteckna att denne tagit emot underrättelsen.

Besked om att provanställning upphör

Vid det tillfället ska också arbetsgivaren fråga den anställde om denne är medlem i ett fackförbund då den anställdes eventuella fackliga organisation samtidigt ska varslas. Detta görs bl.a. för att fackförbundet ska få en möjlighet att utreda om uppsägningen t.ex. kanske skulle kunna kopplas till en diskriminering. Facket kan då begära en s.k. överläggning för att diskutera frågan. Dock kan själva uppsägningen, eller avslutandet av provanställningen, inte ogiltigförklaras.  

Varsel till facket om att provanställning upphör