Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Nya rutiner – Förenklat uppsägningsförfarande

Det finns självklart inget krav att anställningen måste avslutas bara för att en anställd uppnått LAS-åldern. Anställningen löper på så länge alla parter är nöjda. Om det däremot finns ett behov från arbetsgivarens sida av att avsluta anställningen, eller önskemål om att ändra förutsättningar, villkor eller dylikt för anställningen, så är det alltså möjligt.

Att avsluta en anställning, där en anställd som uppnått LAS-åldern, sker då med ett så kallat förenklat uppsägningsförfarande (enligt 30 § LAS), genom att den anställde kan sägas upp utan saklig grund enligt § 7 LAS. Detta gäller oavsett när i tiden uppsägningen sker efter att den anställde uppnått LAS-åldern.

Själva hanteringen påminner om den för ”personliga skäl”. Skillnaden är att uppsägning kan ske utan annan saklig grund än att personen just passerat LAS-åldern. Det behövs därför inget annat förarbete eller process än själva hanteringen av uppsägningen.

Rutinen är:

 1. Den anställda ska skriftligen underrättas om att arbetsgivaren har för avsikt att säga upp anställningen. Underrättelsen ska överlämnas minst två veckor innan uppsägningen kan ske.
 2. Om den anställde är ansluten till en facklig organisation, ska även denna organisation skriftligen varslas minst två veckor innan uppsägningen kan ske. Är den anställde inte medlem i någon facklig organisation eller om den anställde inte vill uppge denna information behöver varsel inte lämnas.
 3. Det krävs ingen förhandlingsskyldighet vid detta uppsägningsförfarande, men facket eller den anställde har dock en rätt att begära en s.k. överläggning (rätten att vilja samtala om förändringen). Även om uppsägningen inte kan ifrågasättas kan man vilja diskutera andra saker, t.ex. hur avslutet ska hanteras eller vilka möjligheter som finns på en visstidsanställning framöver e.d.
 4. När en eventuell överläggning är avslutad med facket, eller om ingen överläggning har begärts, kan arbetsgivaren gå vidare och säga upp den anställde genom att skriftligt överlämna ett uppsägningsbesked. Som orsak till uppsägningen bör det skrivas ”uppnådd" (eller passerad) LAS-ålder. Där ska också sista anställningsdag framgå.

Dokument
Besked om uppsägning pga. uppnådd LAS-ålder
Underrättelse om uppsägning pga. uppnådd LAS-ålder
Varsel till facket om uppsägning pga. uppnådd LAS-ålder