Brandskyddsaspekter består av flera komponenter och angår de flesta miljöer och gränssnitt. Det finns även oidentifierade hot och risker för en organisations brandskydd eftersom externa händelser och förlopp kan påverka organisationens brandskydd, vilket medför att dimensionerna ytterligare ökar. Brandskydd bör alltid projekteras systematiserat och riskbaserat och i kombinationer av organisatoriska/administrativa, byggnadstekniska, tekniska och eller mekaniska skyddsåtgärder.
Brandskydd kan indelas i följande områden:
- Byggnadstekniskt brandskydd
- Mekaniskt brandskydd
- Organisatoriskt/administrativt brandskydd
- Tekniskt brandskydd
Organisatoriskt/administrativt brandskydd
Organisatoriskt/administrativt brandskydd omfattar styrning, organisation, struktur och genomförande av brandskyddsarbetet. Det innefattar till exempel befattningar/roller, ansvar, planering, genomförande av riskanalys och riskhantering och dit hörande åtgärdsplaner, egenkontroller, teoretisk och praktisk utbildning, styrning av kommunikation, dokumentation, incidenthantering och beredskapsarbete samt kontroll av efterlevnad, rapportering, utvärdering och förbättringsarbete.
Dokument
Metodstöd - Riskhantering
Egenkontroll - Organisatoriskt - administrativt brandskydd
Byggnadstekniskt brandskydd
Byggnadstekniskt brandskydd omfattar byggnation, väggar, tak och golv. Dess motståndskraft för brand ska vara robust och dessa beräkningar ska utföras av hög kompetens t ex bygg- och brandingenjörer.
Dokument
Metodstöd - Riskhantering
Tekniskt brandskydd
Tekniskt brandskydd omfattar brandsystem (brandcentral och larmförmedling), brandvarning och eller utrymningslarm, förslutningsfunktioner för att motverka utveckling av brand och rökspridning, ventilationsreglage för gas/rökutsläpp. Brandsläcka och stigarledning är också exempel på tekniskt brandskydd. Projektering av tekniskt brandskydd ska utföras av minst fackmannamässig kompetens.
Dokument
Metodstöd - Riskhantering
Egenkontroll - Tekniskt brandskydd
Mekaniskt brandskydd
Mekaniskt brandskydd omfattar vanligen att välja klassificerade beslag eller materiel i fastighet/lokaler som innebär att brandskydds-, funktioner eller mekanismer förstärks. Det kan vara infästningar i byggnadsteknisk struktur, val och funktion för nödtrycke i dörrar, portar dess slutblecksfunktioner eller utformning av rörliga delar som har betydelse för exempelvis att förslutningar ska vara täta som är del av en eller flera brandcell indelningar. Projektering av mekaniskt brandskydd ska utföras av minst fackmannamässig kompetens.
Dokument
Metodstöd - Riskhantering
Egenkontroll - Mekaniskt brandskydd