1 st "Bas abbonemang" tillagd i varukorgen.
En framtidsfullmakt är en fullmakt som ger någon rätten att i framtiden fatta beslut åt dig, när du av någon anledning inte längre själv kan fatta beslut. Detta kan bero på sjukdom, demens eller försvagat hälsotillstånd. Framtidsfullmakten kan vara ett alternativ till förordnandet av en god man eller förvaltare.
I fullmakten kan det framgå vad den fullmäktige kan fatta beslut om åt dig. Det kan handla om personliga och ekonomiska angelägenheter. Enligt lag får dock inte framtidsfullmakten avse medicinsk vård.
Den som överlåter fullmakten till någon kallas för fullmaktsgivare och den som får fullmakten kallas för fullmaktshavare. Fullmaktsgivaren kan utse en eller flera fullmaktshavare. För de fall fullmaktsgivaren skulle utse flera fullmaktshavare är det viktigt att man beskriver deras inbördes förhållande, d.v.s. om fullmaktshavarna får företräda dig var för sig eller om de ska företräda dig tillsammans. Fullmaktsgivaren kan även välja att ge fullmaktshavarna olika uppdrag.
Framtidsfullmakter regleras i lag (2017:310) om framtidsfullmakter. Alla personer som är över 18 år och har förmåga att ta hand om sina angelägenheter kan upprätta en framtidsfullmakt.
Formkrav
För att en framtidsfullmakt ska vara gällande krävs det att lagens formkrav ska vara uppfyllda. En framtidsfullmakt ska alltid vara skriftlig och ska undertecknas av fullmaktsgivaren med två samtidigt närvarande vittnen. Vittnena ska ha kännedom om att det är en framtidsfullmakt samt bekräfta handlingen med sina underskrifter. Det finns också specifika bestämmelser vilka som får vara vittnen. Dessa bestämmelser finns i 10 kap. 2 § och 4 § ärvdabalken. Fullmaktshavaren/fullmaktshavarna får inte vara vittne.
Av en framtidsfullmakt ska det framgå
En framtidsfullmakt går alltid att återkalla. Det går också att ändra i en framtidsfullmakt. En ändring i fullmakten ska göras på samma sätt som vid upprättandet av fullmakten, d.v.s. att två samtidigt närvarande vittnen måste bevittna ändringen, ha kännedom om att det är en framtidsfullmakt samt underteckna fullmakten. För det fall endast en begränsning av fullmakten ska göras, behövs inga vittnen.
En framtidsfullmakt träder i kraft när fullmaktshavaren inte längre kan ta hand om sina angelägenheter. Det är fullmaktshavaren, personen/personerna som fått fullmakten, som avgör när situationen är sådan att framtidsfullmakten ska träda i kraft. En fullmaktsgivare kan alltid återkalla framtidsfullmakten. Finns det en granskare utsedd kan även denna återkalla fullmakten. Framtidsfullmakten upphör dessutom om fullmaktsgivaren skulle återfå sin beslutsförmåga. Huvudregeln är att en framtidsfullmakt fortsätter att gälla även efter fullmaktsgivarens död.
Granskare
För att på förhand försäkra sig om att fullmaktshavaren utför sitt uppdrag på rätt sätt och agerar i enlighet med fullmaktsgivarens intressen kan man i fullmakten utse en granskare. Det går att bestämma genom fullmakten att fullmaktshavaren ska redovisa sitt uppdrag för granskaren. För de fall fullmaktsgivaren inte har utsett någon granskare kan istället fullmaktsgivarens make, sambo eller närmsta släkt begära att fullmaktshavaren ska lämna en redovisning till dem avseende sitt uppdrag. Detta får endast begäras max en gång per år.
Generalfullmakt eller framtidsfullmakt?
En generalfullmakt ger fullmaktshavaren samma befogenhet att rättshandla och binda sig juridiskt som fullmaktsgivaren. Fullmakten är då endast giltig i den utsträckning som fullmaktsgivaren har kapacitet att rättshandla. För de fall fullmaktsgivaren skulle bli fysiskt eller psykiskt sjuk och inte kan ingå avtal m.m., är generalfullmakten utan verkan. Därför finns sedan år 2017 det som kallas för framtidsfullmakt.
För- och nackdelar med en framtidsfullmakt
Genom att skriva en framtidsfullmakt kan fullmaktshavaren själv bestämma vad som ska hända med denne och dennes angelägenheter i framtiden. Fullmaktshavarens kan bestämma vad som ska göras och inte, samt vem som ska ta hand om detta. Fullmaktshavaren kan då välja någon som känner honom eller henne och vet hur han eller hon vill att angelägenheterna ska hanteras. Fullmaktshavaren kommer inte behöva oroa sig för vem som eventuellt skulle bli dennes god man/förvaltare, eftersom en framtidsfullmakt är ett alternativ till god man/förvaltare.
Det är viktigt att fullmaktsgivaren ger fullmakten till någon som han eller hon litar på och som vet hur fullmaktsgivaren vill att dennes angelägenheter ska skötas. Fullmaktsgivaren kan dock när som helst ta tillbaka fullmakten. Det kan också vara bra att utse en granskare, som kan återkalla fullmakten om något skulle hanteras på fel sätt.
En nackdel kan vara att jävsituationer kan uppstå. Många fullmaktsgivare vill gärna ha en närstående som fullmaktshavare, exempelvis maka/make eller barn. Det som då är viktigt att tänka på är att en fullmaktshavare inte får företräda fullmaktshavaren i frågor som han eller hon är motpart eller har ett motstående intresse. Skulle fullmaktshavaren hamna i en jävssituation, måste han/hon ta hjälp av någon annan. Detta skulle kunna betyda att fullmaktshavaren måste ta hjälp av en god man som inte är jävig.
Med vårt abonnemang får du obegränsad tillgång till alla våra dokument och guider